Museumbezoek Teylers en Verweij museum Haarlem

Museumbezoek Teylers en Verweij museum Haarlem

Op vrijdag 21 oktober starten we dit winterseizoen weer met museumbezoeken.

De twee musea waar we mee starten zijn Teylers museum en Verweij museum Haarlem.

David HockneyIn het Teylers museum is op dit moment een expositie van Hockney

Teylers Museum staat in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In Hockney’s Eye worden Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken niet alleen in de tentoonstellingszaal getoond, maar ook geïntegreerd in de historische zalen van het museum. Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters.

Verder heeft Teyerls een mooi vaste collectie waarin voor iedereen te genieten valt van 17de eeuw tot hedendaagse kunst.

Het tweede museum van die dag is het Verwey Haarlem museum
Hier bezoeken we de tentoonstelling van Mari Andriessen en van Kees Verwey

Dicht bij Mari AndriessenDicht bij Mari Andriessen

Een meer persoonlijke kennismaking of nog dichter bij deze Haarlemse kunstenaar komen, is bijna niet mogelijk. De vele werken, kleine beelden uit privécollecties, penningen, tekeningen en schetsen van voorstudies, zijn nooit eerder tentoongesteld. Zijn beelden, de herinneringen van familie en vrienden en een impressie van zijn atelier met oorspronkelijke objecten maken dit intieme verhaal over het leven van de maker van De dokwerker compleet.

De dokwerker is misschien wel zijn meest bekende werk. Bij dit beeld, een uitbeelding van het verzet tegen de Jodenvervolging, wordt in Amsterdam jaarlijks de Februaristaking van 1941 herdacht. Voor de Haarlemmers is wellicht Man voor het vuurpeloton aan de Dreef zijn meest indrukwekkende beeld. Mari is bekend geworden door zijn oorlogsmonumenten, maar hij heeft ook veel ander werk gemaakt. Hij was geen beeldhouwer die met gemak een beeld schiep. Hij was een twijfelaar, die vaak tobde en zocht. Dicht bij Mari Andriessen geeft een overzicht van zijn leven, zijn werk en zijn vrienden.

kees verweijDe stille liefde van Kees Verwey

Kees Verwey (1900-1995) schilderde het liefst op zijn atelier aan het Spaarne 108 in Haarlem. Hoe hij zelf over zijn schilderkunst dacht, verwoordde hij in 1978: ‘Bij alle onderwerpen die ik in de loop der jaren heb gemaakt, kan men dezelfde formule terugvinden: kijken, maar dan steeds weer anders kijken […] want kijken is beleven en om de belevenis is het te doen. Hoe langer je kijkt, hoe sterker nog de belevenis, die je ervan ondervind.’
Beleef zijn stillevens in De stille liefde van Kees Verwey.

Als je mee wil naar Haarlem om van deze kunst te genieten laat dat dan uiterlijk voor 11 oktober 20.00 uur weten.
We moeten slots boeken voor beide musea en dat doen we graag op tijd zodat iedereen mee kan.
Voor beide musea is een museumjaarkaart geldig en bij Teylers heb je ook toegang met een VIP kaart.
Inschrijvingen stuur je naar 50pluscocactiviteiten@gmail.com

Belangrijk, wil iedereen die zich al aangemeld heeft dit nogmaals doen.
Het mailadres voor aanmelden stond niet juist in de mail.

Wanneer

oktober 21, 2022    
00:00 - 23:59

Regio

Spread the love
Campagne Roze50+

Roze50+ zoekt ambassadeurs, interesse klik hier