Toneelstuk Geschiedenis van Geweld

Toneelstuk Geschiedenis van Geweld

Van Toneelschuur Producties en TG Oostpool. Te zien op donderdag 22 december om 20 uur in Corrosia Theater, Expo & Film in Almere Haven.

Het stuk is de toneelbewerking van de tweede nietsontziende autobiografische roman van de Franse bestsellerauteur Édouard Louis over de nacht waarin hij op gruwelijke wijze werd aangevallen. Het boek én het toneelstuk probeert de oorzaken en consequenties van het fenomeen geweld te doorgronden.

Geschiedenis van Geweld

Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en verkracht hem. De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Veel verder dan de dader-slachtoffer-dynamiek

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld. In zijn bewerking lijkt de intensiteit van de gewelddadige situatie op het eerste gezicht anekdotisch. Toch wordt snel duidelijk dat de verkrachting voor iets groters staat, namelijk dat sommige lichamen in deze wereld veel minder waard zijn dan andere. Daarmee gaat Geschiedenis van Geweld veel verder dan de dader-slachtoffer-dynamiek, en benadrukt op een indrukwekkende manier hoe diep homofobie, racisme en machtsstructuren in onze samenleving zijn verankerd.

Geschiedenis van Geweld wordt op donderdag 22 december in Corrosia Theater, Expo & Film opgevoerd. Aanvang 20 uur. Na de voorstelling is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de voorstelling.

Wanneer

december 22, 2022    
20:00 - 22:30

Waar

Corrosia Theater
Markt 43, Almere, 1354 AP
Spread the love
Campagne Roze50+

Roze50+ zoekt ambassadeurs, interesse klik hier