Toon Tellegens ‘Twee oude vrouwtjes’

Toon Tellegens 'Twee oude vrouwtjes'

Voorstelling ‘Twee oude vrouwtjes’ over menselijk verlangen in de nadagen van het leven

Theatercollectief Thomas, Sacha en Jos maakt queer voorstelling over universele liefde

Na een jarenlange vruchtbare samenwerking met meesterverteller Toon Tellegen en verschillende voorstellingen naar zijn werk, speelt theatercollectief Thomas, Sacha en Jos dit voorjaar ‘Twee oude vrouwtjes’ op de Nederlandse podia. De gelijknamige verhalenbundel van Tellegen bestaat uit 43 liefdesverhalen met steeds twee oude vrouwtjes in de hoofdrol. Thomas, Sacha en Jos bewerkte deze tot een herkenbare, oergeestige en poëtische voorstelling vol absurditeiten over eindigheid, gemis en verlangen in de nadagen van het leven. En dat liefde in een regenboog aan verschillende kleuren voorkomt, maar boven alles universeel is. ‘Twee oude vrouwtjes’ gaat op 11 april 2024 in première in Theater aan het Spui in Den Haag en is van 8 april t/m 6 juni te zien op de Nederlandse podia. 

Meer informatie en tickets: thomassachaenjos.nl/twee-oude-vrouwtjes

Een collectie liefdesscènes

Twee oude vrouwtjes is een collectie van korte liefdesscènes over menselijk verlangen in de nadagen van het leven. De twee vrouwtjes houden zoveel van elkaar dat ze er bijna ongelukkig van worden. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar met elkaar is het zo nu en dan ook niet alles. Ze beminnen en bevechten elkaar, ze hemelen elkaar op en verachten elkaar. Hoe het ze vergaat is in elke scène – vol huidhonger en weemoed, humor en tragiek – steeds verrassend anders. Een herkenbare, oergeestige en poëtische voorstelling over levens die eindigen, gemis en dat liefde in vele vormen voorkomt, maar boven alles universeel is. Twee oude vrouwtjes is een visuele voorstelling, die dicht op de huid gespeeld wordt en waarin de kleinste beweging zichtbaar is en was afgelopen zomer in een verkorte versie dé hit van Theaterfestival Boulevard.

Universele liefde

Thomas, Sacha en Jos is een queer collectief. Alle drie de leden identificeren zich als zodanig en het is een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Toch traden ze met dat gegeven nooit (eerder) op de voorgrond. Met Twee oude vrouwtjes wil Thomas, Sacha en Jos queer liefde een podium geven, zonder dat dat het onderwerp van het drama is; zoals dat in films, televisieseries en boeken vaak nog het geval is. Volgens schrijver Toon Tellegen en de makers van de voorstelling maak je in de verhalen weliswaar kennis met uitsluitend vrouwen, maar gaan de scènes over universele liefde in al haar facetten. Zoals iedereen liefde kent of zou mogen kennen. Het collectief vindt het belangrijk om deze voorstelling nu te maken, om bij te dragen aan het openbreken van de heteronormatieve standaard, het doorbreken van taboes en een breed publiek te laten zien en voelen hoe veelkleurig de liefde kan zijn.

Unieke speelstijl
Thomas, Sacha en Jos ontwikkelde de afgelopen 10 jaar een unieke speelstijl die zowel beeldend als talig en poëtisch is, maar bovenal transparant. Voor de ogen van het publiek ontvouwen zich op ingenieuze wijze decors en scènes, waarbij met minimale middelen en aanstekelijk uitvergroot spel, de verbeeldingswereld van de kijker wordt aangesproken. De voorstellingen van Thomas, Sacha en Jos zijn niet voor volwassenen óf voor kinderen, maar geven de kijker – jong of oud(er) – alle ingrediënten om zich te verwonderen, zich over te geven, de realiteit achter zich te laten en zich open te stellen voor de emotie die het oproept. Innemend en kwetsbaar maken zij zwaardere thema’s lichter en laten zij absurde situaties als verrassend vanzelfsprekend aanvoelen.

Samenwerking met Toon Tellegen

De samenwerking tussen Toon Tellegen en Thomas, Sacha en Jos begon in 2013, toen Jos (Nargy) aan Tellegen vroeg of hij van zijn boek Mijn Vader een voorstelling mocht maken. Het was door deze voorstelling dat het collectief ontstond. In de jaren daarna volgden er een innige samenwerking waarbij de makers voor hun voorstellingen putten uit bestaand en speciaal voor hen geschreven werk en waarin Tellegen hen vroeg een nieuwe novelle naar het toneel te brengen. Het leverde naast Mijn Vader de voorstellingen De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne, Een vorig leven, Herinneringen aan mijn broer en een nieuwe bewerking van Mijn vader op, die stuk voor stuk werden omarmd door publiek en critici en op vrijwel uitverkochte tournees konden rekenen. Met Twee oude vrouwtjes – de voorstelling die in 2023 in een korte versie te zien was op Theaterfestival Boulevard en in 2024 een tournee maakt langs de theaters – kiest het collectief voor een werk van Tellegen dat voor hen misschien wel het meest persoonlijke ooit is.

Wanneer

april 11, 2024 - april 12, 2024    
20:15 - 21:15

Waar

Theater aan het Spui
Spui 187, Den Haag, Zuid-Holland, 2511 BN

Regio

Spread the love
Campagne Roze50+

Roze50+ zoekt ambassadeurs, interesse klik hier