‘LATER’ op 11 oktober in Amersfoort

Op dinsdag 11 oktober 2022 vindt in Amersfoort het symposium ‘LATER’ plaats; een informatieve en interactieve middag waar LHBTI-ouderen uit de regio Amersfoort centraal staan. Kernvraag van het symposium is: Hoe creëer je een veilige omgeving waar ‘regenboog-senioren’ zichzelf kunnen zijn en op een respectvolle manier oud kunnen worden? Het evenement richt zich op professionals die met ouderen werken (uit de zorg en andere sectoren) en laat hen kennismaken met deze vaak onzichtbare groep.

Zijn wie je bent en leven zoals je wilt is helaas nog niet voor alle ouderen vanzelfsprekend. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender- en intersekse personen (LHBTI’s) krijgen op latere leeftijd nog te vaak te maken met afwijzing, homofoob gedrag, discriminatie en onwetendheid. En juist de LHBTI-oudere van nu zijn onderdeel van de generatie die in de jaren ‘70 en ‘80 de straat op ging om te demonstreren voor de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap. Iets waar jongere generaties nog steeds de vruchten van plukken.

Vanwege de vergrijzing is dit bovendien een snelgroeiende groep: in 2040 zullen er naar verwachting meer dan 380.000 LHBTI’s van 65+ in Nederland zijn. Toch is het jammer genoeg (te vaak) nog een onzichtbare groep. En zeker wanneer de kwetsbaarheid toeneemt een groep waarvoor een gelukkige en zorgeloze oude dag minder vanzelfsprekend is dan voor (heteroseksuele) leeftijdsgenoten.

Landelijk project met lokale partners

Het symposium in Amersfoort is onderdeel van het landelijke project ‘LATER’, een initiatief van Sebastiaan Kes (Stichting Human Focus) en Wouter Snip (Stichting JURA film, theater & debat), dat na jaren van voorbereiding in 2022 van start is gegaan. Het project is gericht op verbetering van de zichtbaarheid en het toekomstperspectief van LHBTI-ouderen in verschillende regio’s in Nederland en een aanvulling op bestaande initiatieven die in de afgelopen jaren al zijn ontwikkeld voor- en door ‘regenboog-senioren’. Voor elk regionaal deelproject wordt samengewerkt met lokale/regionale partners. De financiering wordt gezocht bij lokale fondsen, regenbooggemeentes en –provincies en het landelijke VSB Fonds. In regio Amersfoort zijn – naast de gemeente Amersfoort – onder meer ook Leusden en Hilversum betrokken.

Aftrap in Drenthe

Op 17 maart 2022 vond in het Atlas Theater in Emmen het eerste LATER-symposium plaats. Ruim 170 professionals uit Drenthe kregen via sprekers, workshops, videoportretten, foto’s en dialoog een kijkje in de belevingswereld van LHBTI-ouderen. Een terugblik op dit event en meer informatie over het na-traject in Drenthe is te vinden op http://www.laterproject.nl/regio/drenthe.

‘LATER’ is inmiddels ook in voorbereiding in de regio’s Leiden, Zwolle, Groningen, Haaglanden, Twente/Achterhoek en Deventer. Meer informatie over het project? http://www.laterproject.nl/

Project Later
Spread the love
Campagne Roze50+

Roze50+ zoekt ambassadeurs, interesse klik hier