“Over Roze Ouderen Gesproken” film tijdens de Nationale Roze Ouderendag 2023

Tijdens Roze ouderen dag op 26 november wordt de film “Over Roze Gesproken” vertoond.

In deze film komen vier oudere LHBTI+‘ers samen in een knalroze ruimte. Op deze plek, die net zo veel woonkamer als archief is, delen ze hun levensverhalen met elkaar. De korte film is een hoopvolle, fantasierijke documentaire over het herwinnen van ruimtes waar de identiteit van roze ouderen niet wordt geaccepteerd.

Over Roze Gesproken geeft een kijkje in de LHBTI+-geschiedenis van Rotterdam aan de hand van de verhalen van vier roze ouderen: lesbische activist Nell Broekhuizen, christelijke transman Jos Niesing en de getrouwde heterovrouw Tonny en homoman Arie van Dijk. Waar de verhalen van de vier hoofdpersonen op het eerste gezicht heel verschillend lijken, hebben ze duidelijk één ding gemeen. Nell, Jos, Tonny en Arie hebben allemaal moeten zoeken naar een ruimte waarin ze zichzelf konden zijn. Alle vier hebben ze de traditionele normen rondom familie, het geloof en het huwelijk moeten transformeren om daarin ruimte te vinden voor hun identiteit.

Over Roze Gesproken dient als herinnering aan de rijke maar slecht vastgelegde queer-geschiedenis van Rotterdam, maar vooral ook als inspiratie voor de huidige generatie queer-personen, die nog te vaak zonder goed zichtbare rolmodellen opgroeien. De verhalen in deze documentaire demonstreren dat de strijd om ruimte waarin men zichzelf kan zijn niet enkel iets van nu is.

Voor de 9e keer organiseert Roze 50+ de Nationale Roze Ouderen dag bij Tolhuistuin IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam aan het IJ in Amsterdam Noord.

Je kun je aanmelden voor de Nationale Roze Ouderendag 2023 via: https://forms.gle/prxfrNxZBShzFrVD9

Spread the love
Campagne Roze50+

Roze50+ zoekt ambassadeurs, interesse klik hier