Roze 50+ sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Gisteren (27-09-2023) heeft Manon Linschoten, namens Roze 50+, een handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee is Roze 50+ nu deelnemer van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Doel van Eén tegen eenzaamheid is eenzaamheid in Nederland te verminderen.

Eenzaamheid

1 op de 7 Nederlandse volwassenen voelt zich sterk eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens last (Gezondheidsmonitor 2022, GDD’en, CBS en RIVM). LHBTI+ Ouderen hebben een nog grotere kans op eenzaamheid. Lang niet alle roze ouderen hebben kinderen, of hebben door hun coming out het contact met familie verloren. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is begin 2018 door het ministerie van VWS gelanceerd. Sindsdien werken al driekwart van de Nederlandse gemeenten samen met het actieprogramma aan een lokale aanpak en tekenden meer dan 190 landelijke organisaties, bedrijven en instellingen voor de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. 

Een klein gebaar kan het verschil maken

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “Eenzaamheid voorkomen en verminderen is een grote opgave. We moeten ons realiseren dat veel mensen zich eenzaam voelen. Praten over eenzaamheid doen we liever niet. Daarom is het zo geweldig dat honderden gemeenten, organisaties en bedrijven zich voor het thema ‘Eén tegen eenzaamheid’ inzetten om de trend van eenzaamheid te doorbreken. Lokaal, in de wijk, aan de voordeur is waar we contact maken met mensen en omzien naar elkaar. Een klein gebaar kan het verschil maken.”

Roze 50+ zet zich al jaren in om de positie van lhbti+ ouderen te verbeteren door onder andere ontmoetingsmogelijkheden te creëren en bij te dragen aan een veilige woon omgeving. 

foto: Manon Linschoten met Mirjam Wakelkamp, programma manager Een tegen Eenzaamheid VWS
Spread the love
Campagne Roze50+

Roze50+ zoekt ambassadeurs, interesse klik hier